lördag 30 juni 2012

En liten men stor man gick ur tiden

Själv har jag inte så många egna minnen av Yitzhak Shamir som under dagen avlider på sjuk/äldreboendet där han bott de senaste åren av sitt liv. 96 år hinner han bli innan han går ur tiden. Född 1915 i Vitryssland och lämnade Europa för flytt till Det Brittiska Palestinamandatet efter Hitler och Nazisternas intåg på den politiska arenan. Han var delaktig i grundandet av Mossad och sitter som premiärminister under två perioder under 1980-90-talen.

Bitte Hammargren kan inte låta bli att sparka på en före detta israelisk Premiärminister när han går ur tiden. Ingen förnekar att Yitzhak Shamir (96 år) var delaktig i attacker mot britterna under deras sista tid under styret av det Brittiska Palestinamandatet. Men hur ofta tas detta upp i rubrikerna. Ser det direkt på SvD:s webbsida. Hon är också noga med att koppla honom till prinsessan Estelles dop. Han presenteras som Israels premiärminister och efterlyst terrorist på SvD:s förstasida.

I Haaretz säger nuvarande premiärminister Netanyahu att Yitzhak Shamir "ledde Israel med en djup lojalitet till nationen, landet och det judiska folkets eviga värderingar". Han var bland annat premiärminister under Irak och Gulfkriget tidigt 1990-tal. Saddam Hussein beskjuter Israel med 39 Scudmissiler under detta korta men intensiva krig.

Israelnationalnews tar upp att han var den sjunde premiärministern i Israels korta historia. Han nämns i artikeln av premiärminister Netanyahu som "en i generationen av giganter som gör det möjligt att grunda Israels nation".

JPost artikel menar att premiärminister Netanyahu hänvisar till honom som "en som var hängiven sitt land".

Wikipedia nämner kort att han var premiärminister samt medlem av Sternligan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar