Sitter och läser Ynetnews och ser att Israel ligger bra till med sitt mål att minst 30 % av energiproduktionen skall vara "grön" år 2030.
Klimatminister Karine Elharrar ger en intervju i Ynetnews och lösningar som installation av solceller på befintliga installationer exempelvis avsaltningsanläggningar (havsvatten blir dricksvatten), parkeringsgarage och så vidare. Problemet upplever hon ligger kanske mer hos andra ministerier än det egna. I Israel saknar man vattenkraft i den meningen då stora delar av landet är klassat som öken till skillnad från Sverige. Det är oljekraftverken som man hoppas kunna stänga ner helt eller delvis, inte kärnkraftverken.
Detta ser jag som ett mer genomtänkt agerande än det svensk politik inriktat sig på. I Sverige stänger man ner kärnkraften och kommer inom kort att försvåra för vattenkraften för att förlita sig på sol och vindkraftverk. Solceller begränsas till exempel av snö = NOLL energi. Vindkraften producerar endast energi vid lagom blåst/vind. Är det vindstilla eller blåser för mycket stängs vindkraften ner och producerar NOLL energi.
Jag upplever därför Israels omställning till grön eller förnyelsebar energi till mer genomtänkt än "den svenska modellen". Jag delar uppfattningen att svensk energipolitik dominerats av aktivister utan konsekvensanalys som Henrik Jönsson och Björn Gillberg ger uttryck för.
Vilken bok vill jag rekommendera?
JUDARNAS HISTORIA I SVERIGE av Carl Henrik Carlsson.
Denna bok talar man om i ett program på Kanal10 som Gitten Öholm leder. En mycket intressant bok som jag verkligen rekommenderar för läsning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar