lördag 28 februari 2015

Guillou, Groll, Göndör mm

Eli Göndör skriver i Aftonbladet om den problematiska inställning till muslimer som Sveriges Radio har när de ställs att rapportera om händelser där personer som bekänner sig till denna religion är inblandade. Under rubriken "SR måste reda ut hur de skildrar muslimer" skriver EG om hur "en märklig människosyn leder till antisemitiska uttryck". Eli Göndör är Fil.Dr i religionshistoria med inriktning på islamologi och Mellanöstern. detta innebär att han är mycket mer insatt i ämnet än gemene journalist/reporter i Sverige.

Jan Guillou kom för några dagar sedan till försvar för de Antisemitiska insinuationer som Helena Groll (SR, Studio Ett) gav uttryck för vid en intervju av Israels Ambassadör i Sverige, Isaac Bachmann. JG vädrar sitt eget Israel och judehat i sin kolumn när han förnekar att judar ljuger när de luftar sin oro för att bo kvar i konungariket Sverige. JG påstår dessutom att Israel är det otryggaste landet för judar att bo i till följd av regeringens förda politik.

I dagens DN vädrar svenska judar sin djupa oro att tvingas leva med polisskydd resten av livet i dagens Sverige och inte kunna låta sina barn växa upp som vanliga trygga barn utan specifik rädsla, rädd för att vara född av "fel" föräldrar. Familjen Kahn Nord känner oro för det växande hatet mot judar enbart för att de är judar i Sverige och familjen överväger att flytta till Israel som är den enda trygga platsen där judar får vara judar utan att dölja sin identitet. Sätter man det i relation till Jan Guillous kolumn i A-bladet så ser man tydligt den blinda och ömma fläck som judar är hos JG.

Sakine Madon har i Expressen skrivit en ledare om hur unga IS(ISIS)-supporters trakasserar personer i Sverige. Hon beskriver en situation där radikala islamister styr och ställer på skolor, i förorter och i moskéer runt om i landet. Sakine efterlyser en hjälplinje dit personer som trakasseras av IS-anhängare kan vända sig. Detta i motsats till Mona Sahlin som vill inrätta en hjälplinje åt återvändande IS-terrorister/krigare.

Jag är ingen anhängare av SD och jag får åter "vatten på min kvarn" i den tesen. Den småländske SD-politikern hamnar först i blåsväder när han fotograferas i Nazistisk uniformsmössa och nu i dagarna häktas han för vapenbrott, grovt sådant dessutom.

1 kommentar:

  1. Tja. Å ena sidan hotas Israel hela tiden av att förintas av sina fiender, hävdar Israeliska ledare som Netanyahu. Men till Europas judar säger de att judar bara kan vara säkra i Israel. Jag vet inte när någon svensk jude dödades eller skadades senast i Sverige av antisemitiska skäl men det händer ju regelbundet i Israel. Även om den israeliska trafiken normalt sett är betydligt farligare än självmordsbombare och hemmagjorda palestinska raketer. Borde SR också uppmärksamma vem som är jude, och kanske förklara judars åsikter och handlingar utifrån judendomen? Eller är det bara muslimer som ska förklaras utifrån religion?

    SvaraRadera