torsdag 11 oktober 2012

Sydsudan

Sydsudan har bett Israel om hjälp med utveckling och uppbyggnad av landet. Sydsudan är ett av Afrikas allra yngsta länder. Det har med nöd och näppe skilts från Sudan och mycket måste byggas upp från grunden. Politiska funktioner, sociala funktioner, myndigheter, bankväsende mm. En av sakerna som man bett Israel om hjälp med är jordbruket.

Vid en större jordbruksmässa i Israel bad Sydsudans företrädare om hjälp. Israels respons var i det närmaste omedelbar. Man kommer att börja bygga ett slags modell av jordbruksby som kan användas som föredöme i det övriga landet. Israel tog under en period emot hundratals (kanske tusentals) flyktingar från Sudan. Ett antal av dessa arbetade vid olika jordbruk eller studerade jordbrukskunskap (agrikultur). Det är dessa som nu väljer att återvända till Sydsudan. De kommer att tillsammans med Israelisk expertis att bygga upp detta arbetet. Israel kommer bland annat att hjälpa till med bevattning (droppbevattning t. ex.), grödor osv.

Den som hävdar att allt Israel representerar är ont har således fel. Med Israelisk hjälp kan landet förhoppningsvis snabbt bli oberoende av nödhjälp för sin överlevnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar