tisdag 11 september 2012

En liten nyhetskoll


Sätter mig och tittat lite på vad som återfinns hos olika nyhetsförmedlare. Det visade sig bli en ganska stor spridning. Jag kanske har missat det som är stort eller viktigt för dig, men nu var det jag och inte du som gjorde denna sammanfattningen. :) 

I Mali hugger islamister av armar och ben på rånare som straff. Detta är en lagtolkning (sharia) som jag aldrig hoppas kommer att bli verklig i Sverige.

Det viktigaste först, att ta en pilsner. Det var visst de frisläppta journalisternas högsta prioritet när de lämnat Etiopiskt fängelse. Olika prioritet alltså. Visst ar det bra att de släpps i pressfrihetens namn. Samtidigt så finns det saker med dessa journalisters agerande och motiv som känns lite ifrågasättbara. Jag är inte ett hundra procent deltagande i jubelkören.

Sko och kalsongbombare i all ära. Det här var roligare läsning, eller inte. Två män smugglar apor på flyget i kalsongerna. För att det skall vara genomförbart har man dragit ur deras tänder eftersom betten innehåller gift. Avancerat djurplågeri således.

Egypten redovisar en rapport om deras militära aktion på/i Sinaihalvön. Under det senaste året har Sinai mer eller mindre styrts och terroriserats av tungt beväpnade klaner, kriminella ligor, terrorister mm. Mer eller mindre ett totalt tillstånd av anarki har rått där. Egyptiska poliser och militärer har under de senaste veckorna, månaderna bekämpat dessa grupper. I samband med strider har ett trettiotal militanta män dödats och man har även förstört ett trettiotal smugglingstunnlar och vapengömmor.

Obamas stöd bland judarna i USA faller allt snabbare. Stödet kan vara helt avgörande för utgången av valresultaten i ett flertal delstater. Presidentens allt större och klumpigare uttalanden om Israel, Jerusalem kommer eller kan bli en ”black om foten” i presidentvalet om några veckor.
Även Obamas ovilja att sätta press på Iran och deras kärnvapenambitioner kan bli hans fall. Om inte så riskerar hans relation till den enda fungerande demokratin i Mellanöstern att falla i bitar.Oroligheter på Västbanken kan eskalera till storbråk eller en tredje Intifada. Samtidigt som den Palestinska Myndigheten oroas av att situationen skall bli utom all kontroll så vägrar man att sätta sig i förhandlingar om fred och samförstånd med Israel, vilket skulle ge myndigheten ekonomiska incitament att förebygga våldsamheter.

Religionsfrihet eller försöker man bara att tysta kritikerna av Irans sätt att styra och ställa i landet? Efter starka protester mot Irans planerade avrättning av en kristen pastor så blir denna inte bara inställd utan pastorn släpps ut ur fängelset där han befunnit sig de senaste 1 000 dagarna.

Sveriges nya mynt lanseras idag.

Adaktusson skriver i Metro om terrordåden 9/11 då hela världen mer eller mindre stannade upp under några dagar och veckor, i chocktillstånd.
Får eller kan man kritisera islam UTAN att antirasister flyger i taket? Får eller kan man kritisera islam UTAN att rasister hårdrar innebörden i kritiken? StefanSwärd försöker bena ut problemet i en ledare i Världen Idag.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar