söndag 19 augusti 2012

Positivt och skrämmande

Jag tänker börja med det positiva. Israel är ingen cancertumör! Så skriver Tommy Dahlman på sin blogg i tidningen Världen Idag. Tack Tommy för att du vill och vågar "ta bladet i från mun" som det heter. Han motiverar på ett kortfattat, men väl och bra underbyggt sätt varför han tycker så. Både historiska, juridiska, religiösa argument plus ett par andra argument tar han fram i ljuset.

Så till den eller de lite mer skrämmande sakerna.

Det första är att Egyptens nyvalde president skall besöka en konferens i Iran inom kort. Mursi tillhör Muslimska Brödraskapet vilket är en radikal islamistisk organisation med liten eller ingen respekt för mänsliga rättigheter exempelvis religionsfrihet. Organisationen är inte heller känd för sin kärlek eller tolerans mot judar och eller Israel. Snarare tvärtom. Var Iran står är bekant för de flesta. Enligt landets president så är Israel en cancertumör som bör utraderas från jordens och mänsklighetens yta. Kommer detta att bli en taktisk diskussion om hur länderna gemensamt skall angripa Israel militärt? Kommer man att utnyttja omvärldens flathet mot Syrien för att marschera från Teheran mot Jerusalem och från Egyptiskt håll under täckmanteln att man skall ingripa i Sinai som mer eller mindre är en militant anarki?

Släkter och familjer som inte är ett hundra procent sams, vänner eller överens gör upp med våld. Man visar inte ens respekt för sjukhus och att det finns andra personer där som inte är involverade. tyvärr leder dessa fejder till att polisen inte får den information man behöver. Släkten skall själv hämnas istället för att låta polis och svenskt rättsväsende hantera saken. Det senaste exemplet hittar vi således i Malmö. Men liknande händelser sker i Göteborg för bara några veckor sedan. Där var dessutom skjutvapen använda. Skrämmande att sådant beteende börjar få fotfäste i Sverige igen. Detta kan vara ett resultat av att vi svenska blandat samman samhällets markering mot till exempel hedersrelaterat våld med rasism.

En liten förklaring kan vara på sin plats gällande Iran och Egypten. Som läsare av Bibeln och dess profetiska ord gällande Israel så är jag inte orolig för utgången av ett sådant eventuellt angreppskrig mot Israel. Israels och Bibelns Gud har lovat att försvara och bevara landet Israel nu när det åter är i sina rätta herrars händer. Däremot är jag oroad över effekterna av ett sådant krig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar