lördag 2 mars 2013

Ondskan, Henning, Melodifestival

Varför en sådan titel samma kväll som Andra Chansen till Melodifestivalen (i Malmö) skall gå av stapeln (av vissa kallad Mello). Jag kommer inte att titta på den då den i mina öron och ögon är helt ointressant. Dessutom kommer kvällen att fyllas av helt andra saker, så.


I Aftonbladet läser jag under dagen olika artiklar om U21 EM i fotboll som kommer att spelas i Israel senare under året. Henning Mankell den gamle Ship to Gaza aktivisten och israelhataren kommer till tals. Spela inte, det är fel att spela fotboll i Israel utropar han med bestämd röst. Men han var tyst när Sverige åkte till Azerbajdzjan förra året och tog hem segern i Eurovision Song Contest.. Ett land som enligt Freedomhouse anses vara INTE FRITT: Israel enligt samma organisation är däremot FRITT. Inte fritt från kritik som ibland är befogad. Tyvärr är det mesta i svensk media och i olika debattforum tyvärr obefogad. Han var också tyst när VM i Ishockey avgjordes i Vitryssland som inte är ett fritt land. Åsa Linderborg öser ur sig en hel rad av floskler och israelhatande argument. Hon tycks glömma varför Israel tvingats att attackera idrottsanläggningar i Gaza. Man använder dessa medvetet vid raketbeskjutning (terroristattentat) av israeliska civila mål. Den och den artisten har vägrat spela (konsert) i Israel skriver hon. Hon glömmer dock att påpeka vilka det är som valt ATT hålla konserter i Israel, Roxette är ett svenskt exempel. Inte heller OS i Kina begärdes bojkottat av Mankell eller Linderborg.

Norrköping. Synagogan där utsätts för hatbrott (Antisemitiskt) då en Svastika (hakkors) målats (hängts upp) på dörren. Tystnaden i svenska media har varit obehagligt tyst. Jag saxar ur ledaren: Dådet blev inte särskilt uppmärksammat. Men är ingalunda mindre allvarligt för det. Förra helgen utsattes synagogan i Norrköping, den enda i Östergötland och samlingspunkt för hela länets judar, för ett rasistiskt hatbrott. Någon eller några hade i skydd av nattens mörker hängt upp en hakkorsflagga på synagogans port. Händelsen polisanmäldes, ännu har ingen gripits. Jag vet av dyster erfarenhet att många svenskar värjer sig för att kalla saker vid dess rätt namn. Antisemitism? Nja, jo, men... Inte på riktigt, va? Kanske var det där i Norrköping bara ett urspårat pojkstreck, ett osmakligt skämt, ungdomar som försökt skrämmas lite och inte förstått vad de har gjort. Sådana reaktioner är tyvärr inte ovanliga. Vidare också: Ondskan får liksom inte bo inom våra gränser. Men det gör den. Fråga judarna i Malmö. Eller i Norrköping.


Rivaliserande klaner (familjer eller grupper) i ett samhälle på Västbanken anklagar judar för att ha attackerat dem och satt eld på 5-6 bilar i så kallade "prize-tag" aktioner. Polisen säger att det med all sannolikhet är de själva som till följd av interna bråk gjort det men skyller på Israel (judarna) istället.


Svenskt EM-guld i friidrott. Även ett EM-brons blev det under dagen.

Turkiet och Antisemitism i regeringen och FN-ledaren reagerar faktiskt.

Hästkött eller ännu hellre något annat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar