onsdag 9 januari 2013

Första inlägget 2013

Tänker börja med en blandad kompott detta året. Jag har haft lite av en idétorka under de senaste veckorna, men är nu igång igen.

Först ut är lite om en "favorit i repris", elbilar. Better Place Konceptet ligger mig varmt om hjärtat då det bygger på BYTE av batteri istället för att ställa hela bilen på laddning. Man kan välja vilket man vill som ni kommer att se i de båda filmklippen som kommer från Danmark. Det är den stora skillnaden mellan andra elbilskoncept.
Jag kan se i mina drömmar hur ett stationssystem byggs upp även i Sverige, med början i Skåne. Städer som jag tänker mig ligger nära till hands vid en introduktion i Sverige är Helsingborg, Landskrona, Trelleborg, Lund och självfallet Malmö. Varför dessa städer är idealiska är närheten och pendling över sundet till Danmark. Danskar som regelbundet reser över till Sverige kan nu motivera köpet av en elbil. Likaså kan en svensk som ofta reser till Danmark motivera sitt val av bil.


____________________________________________________________________Nu till lite andra saker, mycket om Mellanöstern och Israel.

700 trafikolyckor i Jordanien de senaste dygnen till följd av det myckna regnandet.

I Australien lider man istället av torkan som gör att skogs och gräsbränder sprider sig över stora områden med enorma skador som följd. Både människor, djur och natur samt hus och byggnader påverkas/drabbas. Nu varnas för rekordvärme som kan komma att svepa in över denna sydliga kontinent.

I Israel håller man om mindre än två veckor nyval. Detta leder till att politiker av olika kaliber och kändisstatus gör än det ena än det andra uttalandet. Västbankens framtid är ett av alla kontroversiella uttalanden. På gott och ont.

Även religiösa partier tar upp (kräver) utrymme i det kommande valet i Israel.

I Egypten samtalar ledare från Fatah och Hamas med landets president och andra inflytelserika personer. Man vill få fart på förbrödrande samtal mellan dessa organisationer, men ljuset verkar ännu INTE synas i slutet av tunneln.

Haaretz rapporterar om översvämningar och andra mindre trevliga inslag i den värsta vinterstormen på flera årtionden i regionen. 25 000 hushåll är eller har varit utan elektricitet det senaste dygnet.

Israelhayom rapporterar om snöfall i Israel. Bilder på snöbollskrig och små snögubbar återfinns i videon som visas i artikeln.

Israelnationalnews visar upp en kavalkad av bilder som skickats in av läsare runt om i Israel.

Premiärminister Netanyahu kommenterar regn och snöfallet och menar att det för landet som helhet är en välsignelse även om det för enskilda personer och medborgare kan innebära en katastrof eller till och med personliga tragedier.

I Polen anklagas den svenske konstnären som säger sig ha stulit och använt aska från Förintelsens offer i sina konstverk. Carl Michael von Hausswolff heter mannen i fråga. Min personliga kommentar är att detta är bra gjort av Polen. Respekt för de döda.

En grupp unga araber som arresterats efter att nära på tagit livet av en kvinna genom att bland annat ha kastat sten på hennes bil får arresteringen kungjord i dagarna trots att den sker i november 2012.

Även Ynetnews rapporterar om det dåliga vädret i Israel. Ultraortodoxa soldater räddar några Palestinier som fastnat med sin bil i översvämningarna.

Tyvärr slutar inte alla historier lika bra. Här är en rapport om två Palestinska kvinnor som sveps med och drunknar i en översvämning. Ändå berättas det om hur passagerare i en buss räddas.

En liten tröst för de utsatta i Gaza. Israels regering ersätter de bönder som drabbades under flygattackerna i november 2012 och fick sina skördar förstörda. Hmm undrar när vi får läsa det omvända?

Gennesaret stiger i takt med det myckna regnandet. Hitills mer än 60 cm under de senaste fem dagarna och mer kommer den att stiga. Samtidigt stängs vägar eftersom de är för trafikfarliga att färdas på. Det rapporteras om att detta är den nederbördsrikaste vintern på tjugo år i Israel.

Oavsett utgången i valet den 22:e januari i Israel så kommer regeringen och den politiska verkligheten att se annorlunda ut. Man anar att Israel kommer att ta steg åt höger i samband med valet.

Sveriges mest omskrivne politiker 2012 på kommunal nivå blev Ilmar Reepalu (S), Malmö. Man tror att det kan bero på hans Antisemitiska klavertramp/uttalanden.

VÄRLDENS SNABBASTE SVENSK heter Peter Svensson skriver Alingsås Tidning om. Peter kommer från den lilla orten Sollebrunn i Alingsås kommun.

Iranier i Sverige ber att få slippa böneutrop i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar