lördag 17 november 2012

700 +

Ingen kan ha undgått att det rasar strider mellan å ena sidan Hamas i Gaza och Israel å andra sidan. Man talar om den humanitära krisen i Gaza. Men hur många talar om att mellan 3 och 4 miljoner 3-4 000 000 israeler tvingas söka skydd mot den besinningslösa raketavfyrningen mot civila städer, samhällen och byar runt om i Israel. Man får inte heller glömma att Hamas är en terroristorganisation enligt såväl EU som FN.

Jerusalem och Tel Aviv har attackerats med hjälp av FAJD-raketer och eller M-75 raketer under de senaste dagarna. Dessa (Fajd) raketer innehåller sprängladdningar på långt över 100 kilo dynamit (motsvarande).

Södra Israel bombarderas med våg efter våg av Kassam och Gradraketer.

Under de senaste 4 dagarna har Hamas och andra terroristorganisationer avfyrat mer än 700 olika raketer mot civila mål i Israel.

I DN läser jag att olika grupper (terrorister eller andra kriminella) i Egypten - Sinai har beskjutit mål inne i Israel med raketer. Minst fem raketer uppges ha avfyrats därifrån.

Under tiden jag sitter här och skriver så avfyras raketer mot Ashdod och Ashkelon som är två större städer belägna mitt emellan Gaza och Tel Aviv. Ynetnews har rikligt med bilder i sin artikel om händelserna i Ashdod under dagen.

Här hittas en länk till en regelbunden rapportering av vad som sker. Svenskfödde Paul skriver på sin blogg/hemsida ögonvittnesbeskrivningar.

Hur startade det hela? Terrorister i Gaza beskjuter ett israelisk militärfordon med en pansarbrytande missil för en vecka sedan. Bara en kort stund senare så hittar israelisk militär en tunnel under gränsen mellan Israel och Gaza. Den var fylld med sprängämnen och detoneras från avstånd (alternativt är försåtsminerad) under tiden som den undersöks.

Israel gensvarar på dessa attacker och sedan eskalerar allting. Att påskina att det hela börjar med att Israel dödar en av de ledande terroristerna i Hamas är således helt taget ur sitt sammanhang.

Tyvärr framställs ofta Israel som boven i dramat i svenska media. Detta trots att det är enkelt att bevisa motsatsen genom att via webben kolla själv vad som händer eller inte händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar