tisdag 3 januari 2012

Boktips


Tänkte börja det nya året med ett litet boktips tillsammans med en önskan om en bra fortsättning på det nya året. Boken jag tipsar om har jag nyligen fått i min hand av en vän till mig. Den heter: Israel – vanliga frågor och ärliga svar. Författarna heter Lisa Abramowicz och Anders Engström.

Lisa och Anders arbetar idag för en organisation som heter Svensk Israel-Information som är en ideell förening. Som en liten parentes vill/kan jag nämna att en av styrelseledamöterna är den förre partiledaren och EU-parlamentarikern Alf Svensson (KD).

Jag hämtar här texten från Svensk Israel-Informations egen hemsida där du enkelt ser var boken handlar om och hur den kan beställas:

Syftet med denna skrift på 48 sidor är att ge korta, relevanta och sakliga svar på vanliga frågor som vi på Svensk Israel-Information (SII) ofta får från allmänheten, inte minst från skolungdomar, studenter och journalister.
Problemställningarna rör både historiska aspekter och det moderna Israel samt konflikten med palestinierna och arabländerna. Sammanställningen tillför perspektiv som idag ofta saknas i den svenska debatten, och som vi därför tycker är extra angelägna, som
1. Hur bildades den moderna judiska staten Israel?
2. Varför är Jerusalem Israels huvudstad?
3. Fanns det en judisk närvaro i landet efter antiken?
4. Vilken är kopplingen mellan palestinierna och Palestina?
5. Varför finns det så många palestinska flyktingar?
6. Hur uppstod de judiska flyktingströmmarna?
7. Varför ockuperade Israel Västbanken och Gaza 1967?
8. Hur styrs de palestinska områdena idag?
9. Varför har Israel byggt en barriär/mur mot palestinska områden?
10. Varför finns det bosättningar på ockuperat område?
11. Hur skiljer man på antisemitism och kritik mot Israel?
12. Hur ser Israels relation till FN ut?
13. Hur fungerar den israeliska Lagen om återvändande?
14. Vilka är de avgörande frågorna i fredsförhandlingarna mellan palestinierna och Israel?

Låter det intressant? Beställ då ditt exemplar genom att betala in 70 kr till Svensk Israel-Information på plusgiro: 506665-9 eller på bankgiro: 5149-0373, s skickar vi dig häftet.

Eftersom vi – till skillnad från Palestinagrupperna inte får statligt stöd – måste vi tyvärr be om betalning till självkostnadspris för skriften.

Jag vill ännu en gång, inte bara poängtera och lyfta fram boken som informationsmateriel utan också som välskriven. Jag skulle vilja utnämna den som tillhörande allmänbildningen. Utöver de 14 frågor man besvarar så ger har man infogat flera faktaspäckade sidor om följande ämnen:

Basfakta – Israel i siffror.

Tidsaxel – Israel under tre tusen år.

Länkar – Rekommenderad läsning. Nära tjugo länkar till olika hemsidor till olika nyhetsförmedlare, bloggar, organisationer mm kan du ta del av. Man ger också ett antal boktips, bl.a. rekommenderas Montefiores bok: ”Jerusalem – biografin” (Norstedts 2011) som faktiskt togs upp av SVT:s kulturredaktion under hösten.

Kartor – dels över hur kartan över Israel/Palestina såg ut 1917, skulle sett ut vid FN:s delningsplan 1947.

Slutligen ägnas ett uppslag åt hur situationen ser ut och har sett ut för judar i de arabiska länderna. Detta sker i ett slags tabellform.

Jag vill åter igen poängtera att Svensk Israel-information till skillnad från t.ex. Palestinagrupperna i Sverige (PGS) INTE får några statliga bidrag (PGS erhåller årligen miljontals kronor för att bedriva ”sin” version av ”befogad Israel kritik”). Därför vill jag uppmana dig som till äventyrs läser detta att beställa boken (70:- inkl porto) och eller bli stödmedlem för 300:-/år. Du kan dessutom beställa det elektroniska nyhetsbrevet ”Snabbnytt” utan kostnad till din mailadress.

Ett fortsatt Gott Nytt År önskar därför undertecknad. Hälsningar Gideon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar