torsdag 29 december 2011

SMDA Svenska Magen David Adom


Jag gör ett annorlunda inlägg idag. Annorlunda så tillvida att det inte innehåller X-antal citat från Bibeln. Generellt kan man ändå hänvisa till Bibeln genom att säga: det du gör emot den fattige, sjuke osv det gör du emot mig säger Jesus. Även det judiska talesättet att den som räddar ett liv, räddar en hel värld stämmer in.

Tanken bakom detta inlägg kommer till när jag sitter med det senaste numret av LIVRÄDDAREN. Tidningen som utges av SMDA (Svenska Magen David Adom). En kort beskrivning av MDA är kanske på sin plats. MDA är den judiska/Israeliska motsvarigheten till Röda Korset. Man arbetar inte bara med internationell hjälp utan verkar starkt i Israel, BÅDE bland israeler och bland palestinier. Man bedriver katastrofhjälp, ambulanssjukvård, blodbank mm. Man ingår i Internationella Röda Korset.

För dig som känner till Röda Korsets bravader på löpsedlarna de senaste åren i Sverige kanske känner en viss ovilja att ge ekonomiskt stöd till en organisation där styrelseledamöter ”skor sig” på donatorernas bekostnad. Ett tips kan då vara att stödja SMDA istället. Betänk att dessa gåvor/donationer då ger stöd till Israel, palestinier och andra behövande världen över. Som Israelvän vill jag därför slå ett slag för SMDA och denna verksamhet.

Jag skall nu ge korta smakprov av vad som kan du/jag kan läsa i Livräddaren 4/2011 och jag följer tidningsupplägget sida för sida.

Ordföranden har Ordet.
Han tar upp lite kort om den arabiska våren samt delar av allt arbete som MDA utför i Israel och i omvärlden.

Nobelpristagaren Daniel Schechtman.
Kvasikristallernas upptäckt i laboratoriemiljö. Populär professor/forskare BÅDE i Israel och faktiskt även i olika arabiska länder. Jag citerar: De försök som tidvis även gjorts i Sverige att mobilisera forskare i hets- och bojkottskampanjer mot israeliska forskare verkar inte särskilt populär bland forskare och intellektuella i just den muslimska världen.

Nya styrelseledamöter motiverar varför de ställer sitt engagemang till förfogande.

Medicinska nyheter från Israel.
Israelisk livslängd och hälsostatus. Som exempel kan nämnas att kvinnor blir 83,5 och män 79,7 år i genomsnitt.
En arabisk kvinna blir avdelningschef på ett israeliskt lasarett lokaliserat i Haifa. Dr Assady arbetar inom njurmedicin.
Save a Child’s Heart. Frivilliga som arbetar genom SCH har hjälpt 2500 barn med hjärtfel sedan starten 1995. Inte bara israeliska barn utan även från palestinska, asiatiska och östeuropeiska barn finns bland de som fått hjälp.

Årets Livräddare 2011. I år går organisationen JSS (Judisk Säkerhet i Sverige). Devisen man arbetar under är: Att beskydda judiska liv och judisk livsstil (min översättning från engelska).

Intervju med ambassadör Benny Dagan.
Ambassadör Dagan svarar på 5 frågor om sin bakgrund, om donationer till olika organisationer och frågan om den ”arabiska våren”.

Världsaidsdagen.
Man tar bland annat upp den arabiska inställningen till AIDS och ser också på vad Israel gör inom samma ämne. Israeliska arbetsområden internationellt sker bland annat i Sydafrika, Swaziland, Etiopien och Uganda.

IMDAC (Internationella Magen David Adom Conference).
Man inviger bland annat en helt ny MDA- central i Jerusalem med blodgivarcentral samt en hel del annat. Olika centra invigs och eller besöks. Här följer några siffror som gäller MDA: s arbete i Israel:
570 000 personer (eller fler) behandlas varje år.
4 300 000 nödsamtal tas emot varje år (= 500/timma).

Saudiska journalister lyfter fram Israel som föredöme.
Man nämner demokrati och respekt för individer. Man nämner att det enda arabiska registret över benmärgsdonatorer finns i Israel av alla ställen.

Hur stöder man SMDA om man vill?
Gåvor eller medlemsavgifter betalas till Plus Giro 57 76 15 – 8 eller till Bankgiro 820 – 2178. För en person är medlemsavgiften 150 SEK år, för familj (par) 250 SEK år och för studerande är avgiften 50 SEK år. Som medlem får man tidningen LIVRÄDDAREN fyra gånger per år. Webbsidan hittar du på www.smda.se och e-post är kansli@smda.se

För övrigt vill jag bara önska Gott Nytt År…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar