lördag 8 augusti 2020

Long time no see

 Länge sedan jag skrev något på bloggen, men idag sker det 😀.


Satt och läste Joakim Lundqvist ledarkrönika i Världen Idag där han skriver bra om "fallna mantlar" med utgångspunkt i berättelsen om Elia och Elisa.

Joakim skriver: Och en tanke föds inom mig: Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent? Vilka andliga mantlar ligger spridda över Europa, i väntan på att plockas upp och göras anspråk på? Vilket andligt arv har vi att förvalta från gudsmän och gudskvinnor som vandrade med Herren långt innan vår tid, med ett hjärta som brann för evangeliet och för Europas folk?

Men tyvärr nämner han inte sin föregångares (Ulf Ekman) beteende när det kom till personer som ville plocka upp olika mantlar/kallelser. Man skulle böja sig eller gå in under en kallelse/tjänst som var större än den egna, hette det. En av Livets Ords medlemmar startar en tidning som heter Trons Värld. Bara några veckor/månader senare startar Livets Ord en tidning. Den skulle man stödja, den andra tidningen drogs i smutsen. Den tidningen var inte startad av Ulf Ekman.

Predikanter som inte tilläts predika i den omfattning eller på det sätt som Gud hade lagt på deras hjärta (ibland efter eget huvud) dessa motarbetas och lämnar Livets Ord för att få den frihet att predika som de längtade efter.

Missionärer som inte kände sig bekväma med Ulf Ekmans sätt att bedriva missionsarbete. Dessa lämnar och arbetar idag med ett mer, vad ska jag kalla det "traditionellt" missionsarbete. Istället för stora evangelisationskampanjer och församlingsplantering i storstäder, så bygger dessa skolor, läkarstationer, gräver efter vatten, delar ut mat, lär ut ett mer moderniserat jordbruk osv och känner sig tillfreds med det Gud lagt på deras hjärta.

Israel. På Livets Ord under Ekmans ledning hette det "det är bara Jerusalem som räknas, du får bara åka till Israel som pilgrimsturist, du får bara studera det som har med Bibeln att göra, du får bara arbeta för kristna organisationer och du får bara skänka pengar till kristna organisationer. Absolut, Jerusalem räknas och du får, du får, du får och du får. Problemet var att Ulf Ekman skulle framtå i ljus dager och hyllas och ordet BARA blir istället för frihet, kontroll, tvång och manipulation. Eller om man så vill, allt skulle ske i Livets Ords namn/regi. Det överdrivna fokuset på Jerusalem bidrog till Ekmans "fall" (har inget bättre ord), han predikade utifrån Sakarja 12: 3 och sa att "detta gäller bara värdsliga härskare" trots att det står klart och tydligt "var och en". Allt för att rättfärdiga sitt ägaranspråk på Jerusalem (bildligt talat). Ekman bjöd in Förenade Israelinsamlingen och Ulf Cahn att tala på Livets Ord, men bryter samarbetet med dessa troligen för att han som tack inte erbjöds en plats i deras styrelse. Då förbjöd han ekonomiskt stöd genom att säga "man får bara skänka pengar till kristna organisationer" underförstått Livets Ord.

Många fler exempel på personer som "tagit upp fallna mantlar" men som fått dessa fråntagna, sönderrivna eller smutskastade finns det med all säkerhet.

Gideon...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar