onsdag 25 januari 2012

Fokus Israel 2012.01.26

Fokus Israel med Eddie Chumney på engelska.

EC.

Berör fredsprocessen.
Även Iran och Syrien behandlas.
Ryssland hotar att gå i strid med den eller dom som attackerar Iran för att slå ut kärnvapenarsenaler.
Ryssland vill således få in en stor fot i Mellanöstern  för att därigenom utöka sin betydelse/maktställning.


Fokus Israel med Dan Johansson på svenska.

DJ.

2014 hålls fotbolls-VM i Brasilien. Mjukvaran (dataprogrammen) som används vid design av arenorna är utvecklad i Israel.
Drönare (UAV) säljs till olika länder i Sydamerika. Nu senast köper Chile in sådana för att användas av kustbevakningen.
Genom ett biståndsprojekt mellan en organisation i USA och ett sjukhus i Israel erbjuds 1000 palestinier att få tillgång till hörapparater.
Ytterligare några olika ämnen tas upp i detta nyhetsprogram


onsdag 18 januari 2012

Fokus Israel Nyheter 2012.01.19

Nu har de senaste uppdateringarna av FOKUS ISRAEL på Youtube gjorts.

engelska med Eddie Chumney där han tar upp fredsprocessen, Iran ( eventuellt oljeembargo och eller militär attack) mm.

Den svenska versionen med Dan Johansson. Han tar i detta program upp Förintelsens dag (27:e jan). Mellanöstern som kärnvapen eller kärnvapenfri zon. Opinionsundersökningar bland araber gällande den "arabiska vårens" följder. Att Irakiska miljöministeriet önskar hjälp att bekämpa öknens utbredning mm. Judiska heliga platser som inte längre får kalas för detta. Att Netanyahu dels återinför Bibelstudier vid sitt residens samt önskar kristnas förböner inför framtiden/utvecklingen i hela Mellanöstern.

Bifogar också en nyligen publicerad video som behandlar Israels utsatthet/försvarbara gränser mm. Videon är ca 5,5 minuter.

måndag 16 januari 2012

Stöd


Mina tankar under de senaste dagarna har sysslat med vem eller vilka vi stödjer. Som kristen vill jag gärna stödja olika slags kristna arbeten. Som politiskt intresserad vill jag stödja politiska partier eller projekt/manifestationer. Som människa vill jag stödja något projekt som visar på medmänsklighet och hjärta. Jag tänker på miljön och klimatet och undrar vad kan jag göra så att det gör skillnad för utsläpp, klimat och miljö? Skall jag åka miljöbil, cykla eller gå mer, åka kollektivt, sopsortera, handla ekologiskt osv. Våra vilda djur och växter, hur har dom det? Handikappade, hur kan jag göra något för personer som har det som kallas för fysiska eller psykiska handikapp? Barnen som far illa i hem fyllda av missbruk, våld, utnyttjade sexuellt? Eller barn som tillfälligt eller permanent saknar en eller båda föräldrarna då dessa kan vara döda, psykiskt sjuka eller som sitter i fängelse. Kvinnors situation, kan jag engagera mig för att hjälpa utsatta kvinnor? Eller brinner du för att minoriteter i Sverige skall ha rätten att leva ett normalt liv i Sverige där man behandlas på samma sätt som alla andra och där man dessutom tillåts att leva ut just sin särprägel utan att förtalas, förföljas eller nedvärderas?

Jag har en speciell plats i mitt hjärta för Israel och det judiska folket. Hur kan man stödja Israel och eller det judiska folket och dessutom uppfylla någon eller några av punkterna som jag räknar upp ovan? Faktiskt kan du och jag göra något på en eller flera punkter genom att stödja en eller flera organisationer som jag kommer att ge exempel på nedan. Observera att detta endast är ett axplock av olika organisationer du och jag kan välja att stödja. Dessa har representanter i Sverige (eller arbetar enbart i Sverige). Jag vill också påpeka att olika institutioner i Israel givetvis får bidrag av olika myndigheter. Det som skiljer Israel och Sverige åt är det faktum att i Israel får man och uppmuntras dessutom till att skaffa hjälp, stöd, bidrag, sponsorer, gåvor, donationer och liknande på egen hand. Är hjälpen legal och bokförs enligt israelisk bokföringslag finns det inget som hindrar varken små eller stora summor till enskilda organisationer och eller projekt mer än din och min vilja/förmåga att dela med oss av det vi har.

Jag tänker börja med Israels sociala situation. Jag tänker på barn som far illa. Äldre som lever på eller under existensminimum (ofta invandrade med låg eller ingen pension). Jag tänker på personer med såväl fysiska som psykiska handikapp. För den som någon gång bläddrat eller läst i kvartalstidningen Menorah känner säkert till att Israelinsamlingen arbetar med de sociala behoven i fokus. Barnbyar, ungdomsbyar, äldreboenden, dagcenter, skolor mm får stöd genom deras arbete och insamlingar. I Israel och internationellt går organisationen under namnet Keren Hayesod vilket betyder ”grundfonden”. Det är en organisation som verkar i hela Israel och som stödjer olika projekt (och organisationer) samtidigt som man arbetar tätt tillsammans med Jewish Agency med olika invandringsprojekt/frågor. De medel/donationer som samlas in i Sverige går bland annat till ett par barnbyar med ett sammanlagt antal barn på nära nog 350 barn i olika åldrar. Barnen som omhändertagits av sociala myndigheter av olika skäl genererar givetvis olika bidrag till verksamheten, men allt utöver en nödvändig bas/lägstanivå kan inte bekostas. Allt utöver det nödvändigaste tvingas man således att ordna finansiering till genom (i dessa barnbyar) utländska donatorer. Vill du läsa mer om vad Israelinsamlingen arbetar med kan du antingen gå in på deras hemsida, beställa tidningen Menorah (gratis i Sverige) som utkommer fyra gånger/år. Du kan dessutom åka till Israel varje höst tillsammans med andra donatorer och delar av styrelsen för att besöka projekten och på så vis se hur dina donerade medel används. Generalsekreteraren Ulf Cahn är när han får tala om den sociala situationen och Keren Hayesods arbete både rolig, inspirerande och kunnig talare. Jag har hört honom tala utanför sitt ”specialområde” och förstod att han inte längre kände sig som ”fisken i vattnet” då han ombetts att tala om den politiska/militära situationen och händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Kanske stöder du i dagsläget Röda Korset och deras verksamhet. Om deras israeliska motsvarighet MDA (i Sverige kallat SMDA) kan du läsa i ett av mina tidigare inlägg.

För dig som engagerar dig för miljöarbeten då är en annan organisation att lyfta fram, Keren Kajemet Leisrael (KKL). Det är världens äldsta miljöorganisation som fortfarande är verksam. Drygt 110 år har KKL nyligen fyllt. Trots det är den inte omodern eller gammaldags, utan är inom vissa områden världsledande när det gäller miljöarbete. Sedan starten har KKL planterat mer än 230 000 000 träd runt om i Israel. Man har dessutom byggt mer än 200 vattenreservoarer/dammar för att på så vis kunna ta vara på regn och spillvatten, vatten som är en livsnödvändig beståndsdel i denna del av världen. Just det svenska arbetet vänder sig i första hand till tre olika projekt eller slag av projekt. Vatten, träd och en ekologisk by, Zukim. KKL som helhet har ett ännu vidare arbetsfält än så. Under våren 2012 kommer en resa att arrangeras dit donatorer är välkomna att följa med på. Vill du läsa mer om KKL: s arbete gör du detta på hemsidan där du kan beställa elektroniska nyhetsbrev, följa olika projekt, ge donationer, klimatkompensera mm. Nämnas bör att Israel är det enda land i världen som på ett effektivt sätt lyckats vända trenden att ökenutbredning växer till och istället så minskar öknen i storlek inom landet. Man delar gärna med sig av sin expertis och erfarenhet till såväl grannländer som länder i andra världsdelar.

En kristen organisation med säte i Malmö som heter Israels Vänner tänker jag nämna här. En kristen organisation med drygt nittio år bakom sig. En av dess styrelseledamöter och företrädare är Dan Johansson, kanske känd för dig som tittar/lyssnar till Fokus Israel. Man arbetar bland annat genom ett hotell/centra (Orit) i Netanya som ligger vid Medelhavet strax norr om Tel Aviv. Hotell Orit är dessutom en samlingsplats för personer med skandinaviskt ursprung. Enligt en äldre judisk herre (danskfödd) som bor närheten så får man dels höra nyheter och skvaller från Skandinavien, men också hålla språket vid liv då hotellet/centrat har många besökare från de nordiska länderna.  Arbetet innebär stöd till olika Messianska församlingar runt om i Europa, men också spridning av Biblar i Israel. I Sverige ger man bland annat ut en tidning som endast kostar 100 SEK/år vilket inkluderar ett medlemskap. På hemsidan kan du läsa mer om verksamheten.

Samfundet Sverige Israel är en annan organisation jag tänker lyfta fram. En politiskt och religiöst obunden organisation. Man arbetar genom olika lokala grupper. Ofta består arbetet av samlingar med föredrag och föreläsningar som hålls av en rik variation av Israelvänner. Variationen innebär att man vid ett tillfälle lyssnar till en kristen eller kanske en judisk teolog (skriftlärd) för att vid nästa tillfälle lyssna till en politikers eller en journalist. Olika program för varje lokalavdelning. På hemsidan finner du mer information.

Shalom över Israel är ytterligare en organisation som inte är exklusivt knuten till en judisk eller kristen församling eller samfund, men som har en kristen infallsvinkel/prägel. Man anordnar konferenser på en eller flera platser runt om i Sverige varje år. Resor till Israel anordnas också om inte varje år så i vart fall regelbundet. Här arbetar man både genom Bibelstudier, information, föreläsningar mm. En tidning ges ut 12 gånger/år där såväl teologer som lekmän delar med sig av sina kunskaper, såväl ur Bibeln som politiskt arbete eller andra erfarenheter i eller för Israel. Kända namn för många kristna är Frälsningsofficeren Daniel Viklund som är en flitig föreläsare. Bibelläraren Sven Reichmann är en annan ofta i tidningen förekommande skribent och föreläsare. Andra namn som föreknippas med Shalom över Israel är: Örjebo, Westlin, Sturesson, Turvall för att nämna några. En av samarbetspartnerna i Israel är Bibelsällskapet i Israel. På hemsidan finner du mer information.

En annan organisation jag vill lyfta fram speciell är Svensk Israel Information. Jag skriver mer i ett tidigare inlägg under rubriken Boktips. Generalsekreteraren Lisa Abramowicz är såväl kunnig, analytiskt skärpt samt snabb i repliken. Både som föreläsare och debattör i frågor som gäller den politiska utvecklingen och situationen i Mellanöstern borde denna kvinna ges mer utrymme även i kristna sammanhang. Organisationen erhåller till skillnad från PGS (Palestina Grupperna Sverige) inte en enda krona i statliga bidrag. Detta är sålunda en organisation som verkligen behöver ditt och mitt stöd. På hemsidan kan du inte bara beställa böcker och informationsmateriel. Där kan du även se hur du kan stödja organisationen och se hur du beställer det elektroniska nyhetsbrevet.

En annan organisation jag vill nämna är WIZO. En organisation som arbetar med kvinnors, barns och äldres bästa för sina ögon. På hemsidan finner du mer om organisationen såväl som om deras arbete.

Zionit kanske en del har hört nämnas. Om inte annat så har du kanske läst nyhetsbrevet eller hört talas om deras elektroniska nyhetsbrev ”Från den Ljusa Sidan”. På hemsidan finner du mer om hur du beställer eller stöder organisationen.

För dig som vill ge stöd till och visa engagemang för olika minoriteter i Sverige vill jag rekommendera SKMA (Svenska Kommittén Mot Antisemitism). Även här innebär en årsmedlemsavgift att du får en tidning hem i brevlådan några gånger/år. Man arbetar först och främst i Sverige med inriktning på Sveriges minoritet judarna. På hemsidan finner du mer information.

Jag vill åter passa på att nämna att detta endast är ett axplock av olika organisationer som har verksamhet i Sverige. Medvetet har jag utelämnat organisationer och eller arbeten som är exklusivt knutna till kristna samfund eller enskilda kyrkor. Om dessa arbeten såväl stora som små uppmuntrar jag dig att själv hitta information. Vissa organisationer har jag helt enkelt utelämnat då dessa saknar vissa kvalitéer/trovärdighet som är viktigt för mig att känna. Andra är utelämnade eftersom jag inte har varit i kontakt med dem och inte heller känner till dem. Ett medvetet val jag gjort är att utelämna organisationer som inte har kontor eller representanter i Sverige.

Jag vill också passa på att nämna att ”bara därför att” man ställer sig på Israels sida så innebär det inte att allt automatiskt är frid och fröjd. (Tyvärr är det så att det finns personer som stödjer Israel, inte av kärlek och omsorg till/om landet eller folket. Utan för att man hatar muslimer och genom att stödja Israel så vet man att för en stor del av muslimerna i Sverige är allt som rör Israel ett inflammerat sår eller en öm tå. Så ”bara därför att” man stödjer en viss sak eller ett visst ändamål så är detta inte ”per automatik” detsamma som gott och rekommenderbart. Jag skriver detta eftersom jag vid några tillfällen gjort just det misstaget och därför vill bespara dig från att begå detsamma). Ett visst mått av vaksamhet bör alltså medfölja ditt och mitt val när vi ger stöd till det ena eller det andra projektet/organisationen. Dessutom kan det vara så att en organisation som är ”rätt” för mig inte nödvändigtvis är ”rätt” för dig.

Väl mött och Gud Välsigne Dig, Gideon.

onsdag 11 januari 2012

Fokus Israel 2012.01.12

Här kommer Fokus Israel Nyheter med Dan Johansson på svenska.

Detta är årets första inslag med Dan J (vilket är uppskattat av undertecknad). Han tar bl.a. upp affärsnyheter. Han citerar även tidningen Menorah i ämnet ekonomi.Även ett och annat utöver detta tar Dan J upp i detta inlägg. Det som ibland kallas "Stjärnkampanjen" nämns d.v.s. situationen (Antisemitismen) för judarna i Malmö.

Fokus Israel News med Eddie Chumney på engelska följer här.

Denna vecka talar Eddie om FREDSPROCESSEN i Mellanöstern. Han tar upp Syrien, Iran mm.

En hjälte


Tänk vad lätt det är att gå förbi eller nonchalera en hjälte utan att veta att han eller hon är en hjälte/hjältinna. Det heter i ordspråket: på sig själv känner man andra. Jag har gått förbi hjältarna. Du har gått förbi hjältarna. Vi gör det omedvetet varje dag eller vecka. Det som är än mer tragiskt är att vissa (kanske också jag) medvetet väljer att gå förbi de riktiga hjältarna när vi tror oss själva vara så mycket mer värda eller viktigare. Vi är vana att tänka i styrka, i storlek, akademisk utbildning, titlar och i andra liknande termer. Hollywood sätter säkert sin prägel på ditt och mitt tänkande, mer än vi tror och är villiga att erkänna.

Det vi ofta tänker bort är att när Gud i sitt ord (Bibeln) utser eller gör människor till hjältar så går han inte på vad vi (du och jag) tycker är viktigt. Han struntar i om du är född i rätt familj, släkt, folkslag, stad eller land. Jag tänkte dela några typiska hjältar som Gud utvalde.

Tänk dig Noa. Egentligen var han en riktig tokstolle, en galning, en knäppgök. Bara detta med att komma på tanken att bygga en båt, ett skepp, ett fartyg på torra land. Långt ifrån närmaste vattendrag, sjö eller hav. Hade han gjort samma sak idag hade du och jag med största sannolikhet räckt lång näsa åt honom och skrivit nidvisor om honom. Men i Guds ögon var han en hjälte.

Tänk dig Abraham. 99 år gammal med en överårig (passerat fertil ålder) fru. Inga barn. Och Gud väljer ut honom och säger att han skall bli ”fader till många folk”. Men Gud såg bortom barnlöshet och infertilitet. Gud såg inte på parets ålder, han såg deras hjärtan. Om Abraham säger Gud: han är en man efter mitt hjärta.

Sedan väljer Gud ut åt sig Jakob. En bedragare och en tjuv sa man om honom. Vem blev han? Han blev mannen som när han namngav sina söner i förlängningen gav namn till Israel stammar.

Tänk på Mose. En försagd fåraherde som levde mitt ute i ingenstans (eller någonstans om du så vill) i ett stort ökenlandskap. Omkring 80 år gammal kallas han av Gud. Gå till Farao och säg åt honom att släppa mitt folk blev hans uppdrag. Han gick och med honom följer minst 1,5 miljoner människor. Det finns de som talar om 3 miljoner personer. Alla skall få mat och vatten. Inte bara människor, utan de för med sig boskap, får, hästar, kameler osv. En hjälte blev han.

Tänk på Rahab. Hon var inte det naturliga valet när tanken var att inte och förstöra staden Jeriko. Arkitekten som byggde staden hade varit/blivit ditt eller mitt naturliga val. Hade vi inte fått tag på honom så hade vi valt vakt och säkerhetsansvarig. Rahab var en illa sedd kvinna. Utstött med dåligt eller sämsta tänkbara rykte. En prostituerad kvinna var Guds val av nyckelperson vid intagandet av Jeriko. En hjältinna blev hon.

Eller tänk på min namne, Gideon. En (i sina egna ögon) liten oansenlig man helt fri från allt som kan kallas för självförtroende. Han varde bondpojken som inte gjorde något väsen av sig utan hellre gick undan för att sköta sitt arbete så där lite i smyg och säkert tänker han: hoppas ingen lägger märke till mig. Honom valde Gud när han ville lära Filisteerna en läxa. En hjälte blir han, den förskrämde bonden.

Tänk på David. När profeten kom till hans hem för att smörja landets och folkets näste konung, vad gör han då? Han gjorde samma sak som du och jag gör. Davids bröder var alla fullvuxna, stora, starka, ståtliga och kunde hantera vapen. Profeten tror givetvis att det var någon av dessa som var landet blivande kung. Men Gud säger till profeten, ännu en son finns i familjen. Säkert kommer hans far och hans bröder med olika ursäkter. Han är ute med fåren, han är både smutsig och luktar därefter. Han är minstingen, liten och klen. Han har inte lärt sig att hantera vapen ännu, han drömmer, knäpper på en harpa och skriver dikter. Gud ställer en tid senare, David mot dåtidens väldigaste och mest fruktade krigare, Goliat. Stor, kraftfull, en berömd krigare, kraftfull röst och väl beväpnad. David som knappt har hamnat i puberteten och knappast hade börjat raka sig ännu, han blir den som antar Goliats utmaning. Utan vapen för strid. Idag skulle det vara som att låta David med en slangbella gå den med maskingevär, pistol och kniv beväpnade Goliat. Ett hån, en förolämpning mot den välbeväpnade och vältränade soldaten. Några minuter senare kan David lyfta den besegrade och i strid fallne Goliats avhuggna huvud. Först då såg människor honom som en hjälte. Gång på gång kunde David ha tagit saken i egna händer för att erövra kungatronen från Saul, men han valde att vänta tills Gud gav honom den.

Listan kan bli längre, mycket längre om jag skulle nämna alla personer som är hjältar i Guds, men inte människors ögon vid den första anblicken.

Kom därför ihåg att det finns hopp för dig min vän. För den som idag anser sig som den viktige och den främste och som inte ser dig i din enkelhet. Han eller hon kan tvingas att imorgon hålla hyllningstal om eller till dig. Om du idag ser dig som den lille, oansenlige personen utan självförtroende som inte vill stå i rampljuset. Om och för dig finns det hopp. Gud kan använda dig och du skall bli näste man eller kvinna i raden av Guds hjältar, hur oansenlig du än är i dina egna ögon.

Gud välsigne dig, Gideon.

söndag 8 januari 2012

Tionde...

Vänsterpartiet fastställer en variant av tionde.

Man kräver in partibidrag eller vad det skall heta. Inkomster över 27 500 SEK efter skattskall betalas in till partiet. Tvingande för politiker. Det gäller "bara" politiska företrädare det vet jag utifrån artikeln jag läser i BT. DN:s artikel är lite mer detaljerad.

Varför jämför jag detta med tionde? Det är ett uttryck som motsvaras bland kyrkvana besökare.

Själv kom jag i kontakt med det (tiondet) under min tid inom Pingströrelsen som tonåring. Det praktiseras också av Trosrörelsen. Observera dock att det är frivilligt inom sunda kyrkor. Hur det praktiseras av Mormoner vet jag inte. Inom Jehovas vittne praktiseras det, men är då tvingande.

Tyvärr känner jag till att det inom olika sektliknande kyrkor också är tvingande. En dylik församling är (The) RIVER i Borås. Här är inte bara tiondet tvingande utan också andra ekonomiska företeelser som balanserar på gränsen till kriminella handlingar förekommer också. Att som en person jag träffat försöka bortförklara det med "förföljelse p.g.a. tro" det argumentet godtar jag inte.

Åter till Vänsterpartiet.

Jag är ingen vän av den socialism som Vänstern förespråkar. Jag anser att den har sitt ursprung i avundsjuka och inte Biblisk omsorg om de svagaste och eller utsatta i samhället. Att dessutom mäta ut en tvingande avgift till partikassan innebär att mitt förtroende för detta parti minskar avsevärt.

Nu är jag medveten om att många "yrkespolitiker" inte har den minsta aning om medborgarnas ekonomiska vardag. Tyvärr är det så att vi i Sverige vant oss vid att samhället skall sköta allt åt oss. När man i andra länder under många år uppmuntrats att ge till behjärtansvärda ändamål har vi i Sverige i allt (nästan) sett att allt skall ske genom skattsedeln. Vänsterpartiet har klart sagt att man kommer att höja skatter igen om man hamnar i makt/regeringsposition vid nästa val. Även S har uttryckt liknande tankar.

Att som V begära in tvingande avgifter leder inte till ökad förståelse eller omsorg för fattiga, utsatta och behövande. Däremot leder det till ökad kontroll av medborgarna och i förlängningen så syftar det troligen till att förbereda medborgare/medlemmar till att bli van vid statens och partiers kontroll av innehållet i plånboken...

Hälsn Gideon.

torsdag 5 januari 2012

Årets Första Fokus Israel

Årets första Fokus Israel är publicerat.

Eftersom det för tillfället endast utkommer på engelska med Eddie Chumney får ni hålla till godo med detta. Eddie talar idag om "den moderna staten Israels" tillblivelse. Från den tidiga zionismen till det moderna landets födelse.

tisdag 3 januari 2012

Boktips


Tänkte börja det nya året med ett litet boktips tillsammans med en önskan om en bra fortsättning på det nya året. Boken jag tipsar om har jag nyligen fått i min hand av en vän till mig. Den heter: Israel – vanliga frågor och ärliga svar. Författarna heter Lisa Abramowicz och Anders Engström.

Lisa och Anders arbetar idag för en organisation som heter Svensk Israel-Information som är en ideell förening. Som en liten parentes vill/kan jag nämna att en av styrelseledamöterna är den förre partiledaren och EU-parlamentarikern Alf Svensson (KD).

Jag hämtar här texten från Svensk Israel-Informations egen hemsida där du enkelt ser var boken handlar om och hur den kan beställas:

Syftet med denna skrift på 48 sidor är att ge korta, relevanta och sakliga svar på vanliga frågor som vi på Svensk Israel-Information (SII) ofta får från allmänheten, inte minst från skolungdomar, studenter och journalister.
Problemställningarna rör både historiska aspekter och det moderna Israel samt konflikten med palestinierna och arabländerna. Sammanställningen tillför perspektiv som idag ofta saknas i den svenska debatten, och som vi därför tycker är extra angelägna, som
1. Hur bildades den moderna judiska staten Israel?
2. Varför är Jerusalem Israels huvudstad?
3. Fanns det en judisk närvaro i landet efter antiken?
4. Vilken är kopplingen mellan palestinierna och Palestina?
5. Varför finns det så många palestinska flyktingar?
6. Hur uppstod de judiska flyktingströmmarna?
7. Varför ockuperade Israel Västbanken och Gaza 1967?
8. Hur styrs de palestinska områdena idag?
9. Varför har Israel byggt en barriär/mur mot palestinska områden?
10. Varför finns det bosättningar på ockuperat område?
11. Hur skiljer man på antisemitism och kritik mot Israel?
12. Hur ser Israels relation till FN ut?
13. Hur fungerar den israeliska Lagen om återvändande?
14. Vilka är de avgörande frågorna i fredsförhandlingarna mellan palestinierna och Israel?

Låter det intressant? Beställ då ditt exemplar genom att betala in 70 kr till Svensk Israel-Information på plusgiro: 506665-9 eller på bankgiro: 5149-0373, s skickar vi dig häftet.

Eftersom vi – till skillnad från Palestinagrupperna inte får statligt stöd – måste vi tyvärr be om betalning till självkostnadspris för skriften.

Jag vill ännu en gång, inte bara poängtera och lyfta fram boken som informationsmateriel utan också som välskriven. Jag skulle vilja utnämna den som tillhörande allmänbildningen. Utöver de 14 frågor man besvarar så ger har man infogat flera faktaspäckade sidor om följande ämnen:

Basfakta – Israel i siffror.

Tidsaxel – Israel under tre tusen år.

Länkar – Rekommenderad läsning. Nära tjugo länkar till olika hemsidor till olika nyhetsförmedlare, bloggar, organisationer mm kan du ta del av. Man ger också ett antal boktips, bl.a. rekommenderas Montefiores bok: ”Jerusalem – biografin” (Norstedts 2011) som faktiskt togs upp av SVT:s kulturredaktion under hösten.

Kartor – dels över hur kartan över Israel/Palestina såg ut 1917, skulle sett ut vid FN:s delningsplan 1947.

Slutligen ägnas ett uppslag åt hur situationen ser ut och har sett ut för judar i de arabiska länderna. Detta sker i ett slags tabellform.

Jag vill åter igen poängtera att Svensk Israel-information till skillnad från t.ex. Palestinagrupperna i Sverige (PGS) INTE får några statliga bidrag (PGS erhåller årligen miljontals kronor för att bedriva ”sin” version av ”befogad Israel kritik”). Därför vill jag uppmana dig som till äventyrs läser detta att beställa boken (70:- inkl porto) och eller bli stödmedlem för 300:-/år. Du kan dessutom beställa det elektroniska nyhetsbrevet ”Snabbnytt” utan kostnad till din mailadress.

Ett fortsatt Gott Nytt År önskar därför undertecknad. Hälsningar Gideon.